måndag 15 juni 2009

Surdegsbröd med hasselnötter och pumpakärnor





Det blir mycket nötter. Och är gott. Ett gott bröd med mycket nötter helt enkelt! Och inte lika komplicerat som det omständliga brödet. Inspirerat är det av Saltå kvarns recept som lämpligt nog heter Eriks surdegsbröd.  


Dag 1 kväll:

blanda: 

1/2 dl surdeg

3 dl ljummet vatten

3,5 dl g rågmjöl

täck och låt jäsa varmt över natten


Dag 2 morgon:

blanda ihop: 

3 dl ljummet vatten

3,5 dl g rågmjöl

med surdegen från gårdagen, låt jäs 5-10 timmar


Dag 2 em/kväll:

blanda i 

5 dl ljummet vatten

1 msk salt

ca 7 dl vetemjöl

ca 6 dl rågmjöl

200g hasselnötter


knåda i maskin ca 10 minuter 


låt jäsa en timme i en bunke

dela upp degen och lägg den i formar, jäs ytterligare en timme

strö på pumpakärnor 

sätt in brödet och häll ca 1/2 dl vatten på en djup plåt eller spraya bröden med vatten

Sätt in bröden i maxtemperatur och sänk sedan till ca 200 grader och grädda tills innertemperaturen är ca 97 grader.


2 kommentarer:

  1. Ser underbart gott ut. Gick bra igår med båten, till och med jag lyckades fixa både bom och stag. Ha det skönt ute på fjärdlång. /Olof

    SvaraRadera
  2. Hej!
    blir det något mer dellens snart eller har du gått i sommardvala?
    syster A

    SvaraRadera