tisdag 7 juli 2009

Eftermarinerad rådjursfilé


Vi rensar kyl och frys inför sommaren och hittar roliga saker. För nån dag sen rådjursfilé, ett knappt kilo. Trevligt! Rådjuren hade ett par lyckliga år i smålandsskogarna men blev sedan skjutet till döds av en rask jägare.  Iallafall, eftersom det var (är?) sommar ville vi ha en kall rätt och mindes med glädje D's dubbelmarinerade fläskfilé för länge sen. Sådan tar tid och det hade inte jag som skulle fira semesterstart för O,H och B. Därför hoppade jag över första marineringen och gick rätt på andra. Jag stekte den i ugn och la den i marinad i kylskåpet. Det lilla som blev över var ruskigt gott (godare) två dagar senare (det hade legat i kylskåp). 

Recept:
Bryn filéerna runt om i panna och stek i ugn till knappt 60 grader i innertemp (57 kanske, vår var 59 och lite för välstekt)

Lägg i marinad:
1 dl vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
3 dl olja 
1 tsk salt
1 tsk socker
3 vitlöksklyftor
1/2 dl kapris
saft från en citron
zest från en (samma!) citron

Låt den ligga i marinaden minst några timmar, helst ett dygn.
Garnera med persilja och lite mer zest.

Detta blir väldigt gott. Vi åt den med senap och gräddfils-potatissallad med rädisor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar