Det enkla svaret är Plamer Blanc de Blancs 2002. Supergod, mycket syra, komplex med bröd, citrus och mycket annat mumsigt. Men om den är slut så prova någon annan av de tre Palmer & Co som finns på systemet för under 300 :-
Det något mer nyanserade svaret är, för budgetskumpa (ej champagne);
- Cono sur brut (6894) 79:-
- Anna de Cordoniú (7369) 94:-
Årets lilla test av skumpa innehöll, förutom de nämnda: En misshandlad Gosset 1999 (sorgligt insomnad i en lånad källare), Carrington, Fuzion och
- Lutter & Wegner (7601)
Vad ska man undvika i budgetväg? Jo; Amadeus, Asti, Dopff Brut, Frexinet, Henckel Trocken, Henric Åkesson - alla de nämnda tidigare är bättre köp (förutom den sönderlagrade Gosseten då..)
Champagne då? Nå börja med vilken skumpa jag inte ska välja till nyårsafton? Jo, Moët & Chandon Brut imperal. Helt OK (mycket snygg design!) och rätt god, men tråkig och absolut inte värd 339:-.
Vil du spendera =<339:->
Lite skumpatips:
-Servera champagnen kall (sic!), men inte kallare än kylskåpskall, ofta bättre lite varmare. Billig skumpa är undantag, kan vinna på att vara rejält kall för att man ska slippa fadda och obalanserade smaker.
-Många gillar egentligen inte så mycket bubblor som en nyöppnad skumpa innehåller och jag tycker de flesta skumpor blir bättre om de är öppnade ett tag innan man ska dricka dem, alltså: det är inte helt fel att öppna dem en timme eller så innan de ska drickas. Det finns fiffiga champagnekorkar att köpa så man kan återförsluta flaskorna om man vill spara till nästa dag. Prova, ofta är de minst lika bra då!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar