lördag 26 december 2009

Vilken skumpa ska jag välja till nyårsafton?


Det enkla svaret är Plamer Blanc de Blancs 2002. Supergod, mycket syra, komplex med bröd, citrus och mycket annat mumsigt. Men om den är slut så prova någon annan av de tre Palmer & Co som finns på systemet för under 300 :-
Det något mer nyanserade svaret är, för budgetskumpa (ej champagne);

  • Cono sur brut (6894) 79:-
  • Anna de Cordoniú (7369) 94:-
Alla nämnda hittils är torra, friska med bra syra. Bra apertif, till fisk eller klunka till tolvslaget.
Årets lilla test av skumpa innehöll, förutom de nämnda: En misshandlad Gosset 1999 (sorgligt insomnad i en lånad källare), Carrington, Fuzion och
  • Lutter & Wegner (7601)
där den senare är en Riesling och ser riktigt smeckig ut i frostat glas men är ett kap för 69:- ! Den var fortfarande god några dar senare i kylskåpet. Rotari brukar alltid skrivas upp, och håller sig fortfarande under 100:- (nämligen 99:-) och är trygg, god och stilren, men inte värd pengarna.

Vad ska man undvika i budgetväg? Jo; Amadeus, Asti, Dopff Brut, Frexinet, Henckel Trocken, Henric Åkesson - alla de nämnda tidigare är bättre köp (förutom den sönderlagrade Gosseten då..)

Champagne då? Nå börja med vilken skumpa jag inte ska välja till nyårsafton? Jo, Moët & Chandon Brut imperal. Helt OK (mycket snygg design!) och rätt god, men tråkig och absolut inte värd 339:-.

Vil du spendera =<339:->
  • den eleganta André Clouet (7686), 259:- (för övrigt ännu snyggare design är M&C)
  • en god Launois blanc de blancs (7450) med hög syra för 295:- (brasklapp för att det var länge sen jag drack)
  • min favorit; Leclerc Briant les Crayères (7408) 339:- (som är god nu, mer komplex om ett, två, och fantastisk om tre år)
  • Andra champagner jag tyckt var värda sitt pris: Taittinger, Bollinger, Deutz, Pierre Peters men smaken är ofta delad.

    Lite skumpatips:
    -Servera champagnen kall (sic!), men inte kallare än kylskåpskall, ofta bättre lite varmare. Billig skumpa är undantag, kan vinna på att vara rejält kall för att man ska slippa fadda och obalanserade smaker.
    -Många gillar egentligen inte så mycket bubblor som en nyöppnad skumpa innehåller och jag tycker de flesta skumpor blir bättre om de är öppnade ett tag innan man ska dricka dem, alltså: det är inte helt fel att öppna dem en timme eller så innan de ska drickas. Det finns fiffiga champagnekorkar att köpa så man kan återförsluta flaskorna om man vill spara till nästa dag. Prova, ofta är de minst lika bra då!

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar