tisdag 7 juli 2009

3ggr rabarber

Sommarn kom och passerade, dvs perioden med temperaturen högre än jordgubbspriset. Nu är de skrämmande nära varann. Definitionen är hämtad från NRK's P3 anno 1994. En bra och krävande definition. Sommaren kommer och går men Rabarbern består. M&J (rabarberexperter) säger att man kan plocka den när som helst, så...: 

1,
 Jag la rabarber på ett recept en sen natt (morgon) när lilla A tyckte det var lämpligt att leka och vara mkt vaken. Det receptet, en rabarberkompott med frukt hittar man här. Rekommenderas varmt. Det var 1, två kvar:

2, Marmelad med vanilj och kardemumma. Tänkte först strunta i denna, men det blev så sjukt gott!  

700 g rabarber (det var vad vi hade över)
saft från ca 1/2 citron
4,5 dl syltsocker. (Ja! Fusk, Hemlige kocken etc - Syltsocker innehåller tillsatser. The horror!)
1 msk stött kardemumma
1 vaniljstång

Smält ihop rabarberbitar och socker på svag värme, öka sedan värmen och ha kardemumma och vanilj och koka tills det får en lagom konsistens (!), ca 10 min. Smaka av med citron.
Häll på burkar. Vi steriliserade för att kunna ha dem länge, men det är inget problem - de går åt :) T.ex. på rostat vitt bröd.



3, Rabarber-royal
Royalerna gjordes av B som snodde receptet från en favvo soffkudde:Leila. I dem hade vi en ganska  sur rabarberkompott - dvs bara rabarber och lite socker som kokades ett tag, och sedan skivade färska rabarbrar. Super!! Gör ett gäng små och frys sedan in dem. Såå praktiskt tycker Dellens, vikarierande kaktant.

1-2 dl rabarberkompott (rabarber i bitar och socker efter smak. koka ihop ca 5-10 min, låt svalna)

1 sats mördeg (150 g kallt smör, 4 dl vetemjöl, 1/2 dl florsocker, 1 ägg, 1/2 msk kallt vatten; arbeta ihop till deg, låt stå kallt 1 timme)
 
3 ägg (ekologiska minsann tycker Leila)
2 dl kesella
1 dl créme fraiche
1 dl socker
100 g riven mandelmassa

vispa ihop
häll i en mördegsklädd pajform
häll i rabarberkompotten
garnera med några tunna färska rabarberskivor.
grädda 30-40 min eller till smeten stannat och royalen fått färg

Eat it! som Michael Jackson skaldade på sin tid.

1 kommentar:

  1. Vilken fantastisk blogg ni har Dellens! Recepten kittlar smaklökarna. Rabarber royalen ska jag testa till helgen, dock blir det nog plommon royal. Eftersom plommon är lite sura precis som rabarber kan det nog bli en hit. Jätteläckert med de små portionsformarna!

    SvaraRadera