onsdag 27 maj 2009

Panna cotta med rabarberskelett

Inuti finns nåt gossigt...

Panna cotta betyder som alla vet "sladdrig kräm" och det problemet kan man rätta till på olika sätt. Antingen tillsätter man mer gelatin, eller så ger man den en gossig fyllning som funkar som skelett. Fyllningen görs liksom stelare än panna cottan så hålls den uppe! Fiffigt, va?
Jag passerade Tekniksmagasinet och hittade med glädje en produkt (se även bilden längst ned!) ämnad att gjuta snapsglas av is. Denna funkar utmärkt att skapa ett "snapsglas" av panna cotta. Detta fyller man därefter med (gossig) fyllning, i mitt fall rabarber.

Panna cotta
4 dl grädde (ersätt en del med mjölk om ni vill)
2 gelatinblad
1 vaniljstång
1/2 dl socker

Koka panna cottan; grädde, socker och urskrapad vaniljstång inkl stången 10-15 min.
Rör i gelatinblad som legat några minuter i vatten
skölj snapsglasformarna och häll i panna cottan och sätt i "locken" och låt stå kallt 3-4 timmar

Rabarberfyllning
2 dl rabarberbitar
1-2 msk vatten
socker efter smak (gör den ganska sur!)
2 blad gelatin

koka rabarber, socker, vatten ca 10 minuter
rör i gelatin på samma sätt som panna cottan
ställ kastrullen i kallt vatten så den svalnar något, utan att stelna

Ta försiktigt bort locken på formarna och häll i rabarberkrämen
Låt stelna 2-3 timmar.

Ställ formarna i varmt vatten en stund och stjälp försiktigt upp panna cottan upp och ned på en tallrik! Klart! Nu kan man ge sig hän och gröpa ur den dallriga massan...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar