onsdag 20 maj 2009

Kaeng Khiao Kajp, Kao Phat Kajp

Kajp hype.
En smålandsutflykt gav vackra vårminnen och mer från skogens skafferi; förutom rabarber från svärfars preussiska odlingar och svägerskans ultragulliga 20-tals villa också den hyllade skogslöken (som patriotiska gotlänningar har gjort till sin och kallar..) kajp. I alla fall, en mild lök som liknar en liten purjolök. Finns i hagmarker i södra Sverige och tillreds oftast (på Gotland) som kajpsoppa med potatis.
















Kajpfält... i Ström, Figeholm





















Men, kajp blev också bra som grön curry, fungerade utmärkt med potatis, svamp och äggplanta (=vegetariskt, tur då att jag fick snylta kött på M's köttfest senare på kvällen!). Fried rice (Kao Phat) funkade också. Recept på begäran (Tips dock; P lärt mig ha i röd currypasta när man frajjar).

Kaeng Khiao Kajp, Grön kajpcurry
2 msk grön currypasta
2 röda chilisar
2 msk olja
1 msk socker
1 burk (400g) kokosmjölk
3 potatisar
5-6 äggplantor
15-20 kajpstånd (jag antar att det heter så. Alltså plantor menar jag)
6 champinjoner
1-2 msk fisksås, ev. limesaft















Tips/order: Köp curryn, fisksås, thaibasilika i en riktig kinaaffär, inget smeck från Santa Maria!














Dela potatisen och koka den halvfärdig i vatten 
Fräs curryn i olja några minuter, om kokosmjölken skiktat sig, häll i lite av fettet (det stela) i panna och koka ett tag. 
Fyll på med resten av kokosmjölken, hackad chili, socker
Lägg i champinjoner, potatis och koka ett par minuter
Lägg i äggplanta, kajp och koka 1-2 min till
Smaka av med fisksås och ev. lite limesaft

lägg på thailändsk basilika och ät med jasminris
 

(Vi (läs jag) plockade också vitplister som "anses" god.  Lättkokta  vitplisterstjälkar med smör och salt? "Jag vägrar" sa B,  "Lite som sparris men mycket, mycket äckligare", säger jag.)

4 kommentarer:

  1. Hej!
    här är också skördetid, fast bara normala kryddörter, kan dock komma med ett banalt dryckförslag: vatten med citron, myntablad och frysta svarta vinbär, kallt och gott i den 30° värmen.( Så fick jag det sagt också)
    När kommer brödrecept på det goda platta surdegsbrödet?! Bitte!
    syster A

    SvaraRadera
  2. Härligt!! Det ska vi ta till när vären kommer så pass :). Bröd på g...:)

    SvaraRadera
  3. En gammal tant från sissådär 5 mil utanför BKK gav mig en riktig uppsträckning (på Thai!) när jag la ner äggplanta i kokande kokoscurry. Hon hävdade att den blev besk av att kokas. Inte vet jag, men den smakar väl alltid lite bäskt? Ska vi försöka oss på science på fyllan igen och testa det hela vetenskapligt framöver? Väntar otåligt på att bli uthängd i din blogg...

    Phat Daddy P

    SvaraRadera
  4. jajaja, när bloggen blir ett monster

    SvaraRadera