Hamburgare är svårslagen snabbmat (eller slowfood beroende på ambitionsnivå)! Är man franskspråkig finns ingen anledning att skriva en enda rad om burgare sedan "Burger-day" utropats på den snygga bloggen Confit - cést pas gras och alla de recept som finns där - kolla in duvburgare med tryffel eller confitburgare med anka och brioche.... Iallfall inspirerad av "mes buns" lagade vi följande något mer traditionellt:
2 personer
400 g krav nötfärs
filadelfiaost& crème fraiche blandat 50/50 (se nedan 2)
4 hamburgerbröd (se nedan 2)
1 lök
smör
2 dl färsk/fryst Karl-Johansvamp
4 skivor bacon
sallad
tomat
ketchup
fransk senap
dillsyrad gurka (tex Polska delikatessbutiken vid Hötorget har)
Börja med att steka lök, bacon och svamp i varsin panna på ganska låg temperatur i smör (salta).
Sätt på ugnen (150 grader för att värma upp bröden)
Mosa till färsen med salt och svartpeppar, dela i fyra bollar och mosa till dem till plattor. (Här kan man med fördel använda 2 plastskärbrädor för att få en snygg jämn tjocklek; lägg färsen emellan och kläm till!)
Skiva gurka, tomat och bryt till sallad
Stek burgarna i smör på hög värme, gärna i den panna som löken var i (lägg löken ovanpå sen du vänt dem så de håller sig varma)
Lägg ihop i önskad ordning, t.ex. (underifrån); bröd, svamp, burgare, lök, senap, sallad, ketchup, filadelfiamix, tomat, gurka och njut!
1, Filadelfiaost. jag trodde aldrig man kunde göra burgare utan majonäs, men vi testade. Gott!
2, Bröd: köp, eller stiligare: gör följande (recept snott från bloggen ovan):
1 dl vatten (ljummet)
2 dl mjölk (ljummet)
1 vispat ägg
30 g smält smör
1 tsk salt
500 g vetemjöl
1 tsk socker
½ jästpaket
1 tsk vinäger
Garnering; 3 tsk sesamfrön
200 grader i ugn, 20 min
lös upp jäst i vatten och mjölken.
blanda alla ingredienser i bunke (gärna), knåda (helst i matberedare 5min skrev confitbloggen)
låt jäsa en timme i bunke under duk.
forma 10 bullar, låt dem jäsa ytterligare en timme under duk.
spraya bullarna med vatten och ha på sesamfrön
baka dem ca 20 min i 200 grader.
Dela på dem ganska snart, och frys in dem du inte sak ha till burgare just idag!
Det där låter supergott. Och tack för att man äntligen får ett handfast råd om i vilken ordning tillbehören ska läggas på (helt rätt att ta det nedifrån)!
SvaraRaderaTack, tack! :) Det som ändå är viktigast är att lite majonäs (i detta fall filadelfiaost) kommer i kontakt med ketchupen tycker jag...
SvaraRaderaBrödet blev bra också med en TESKED salt och inte en matsked. Intressant konsistens - berodde det på vinägern?
SvaraRaderaMen hur blir det med en matsked salt???
A schwester
lite saltare. Ska genast redigera!! tsk, tsk som salamandrarna säger i Salamnderkriget
SvaraRadera