måndag 11 maj 2009

Karl-Johan Burgare - middagstips




Hamburgare är svårslagen snabbmat (eller slowfood beroende på ambitionsnivå)! Är man franskspråkig finns ingen anledning att skriva en enda rad om burgare sedan "Burger-day" utropats på den snygga bloggen Confit - cést pas gras och alla de recept som finns där - kolla in duvburgare med tryffel eller confitburgare med anka och brioche.... Iallfall inspirerad av "mes buns" lagade vi följande något mer traditionellt:

2 personer
400 g krav nötfärs
filadelfiaost& crème fraiche blandat 50/50 (se nedan 2)
4 hamburgerbröd (se nedan 2)
1 lök
smör
2 dl färsk/fryst Karl-Johansvamp
4 skivor bacon
sallad
tomat
ketchup
fransk senap
dillsyrad gurka (tex Polska delikatessbutiken vid Hötorget har) 


Börja med att steka lök, bacon och svamp i varsin panna på ganska låg temperatur i smör (salta).
Sätt på ugnen (150 grader för att värma upp bröden)
Mosa till färsen med salt och svartpeppar, dela i fyra bollar och mosa till dem till plattor. (Här kan man med fördel använda 2 plastskärbrädor för att få en snygg jämn tjocklek; lägg färsen emellan och kläm till!)
Skiva gurka, tomat och bryt till sallad
Stek burgarna i smör på hög värme, gärna i den panna som löken var i (lägg löken ovanpå sen du vänt dem så de håller sig varma)


Lägg ihop i önskad ordning, t.ex. (underifrån); bröd, svamp, burgare, lök, senap, sallad, ketchup, filadelfiamix, tomat, gurka och njut!


1, Filadelfiaost. jag trodde aldrig man kunde göra burgare utan majonäs, men vi testade. Gott!

2, Bröd: köp, eller stiligare: gör följande (recept snott från bloggen ovan):

1 dl vatten (ljummet)

2 dl mjölk (ljummet)

1 vispat ägg

30 g smält smör

1 tsk salt

500 g vetemjöl

1 tsk socker

½ jästpaket

1 tsk vinäger


Garnering; 3 tsk sesamfrön

200 grader i ugn, 20 min

lös upp jäst i vatten och mjölken.
blanda alla ingredienser i bunke (gärna), knåda (helst i matberedare 5min skrev confitbloggen)
låt jäsa en timme i bunke under duk.
forma 10 bullar, låt dem jäsa ytterligare en timme under duk.
spraya bullarna med vatten och ha på sesamfrön
baka dem ca 20 min i 200 grader.
Dela på dem ganska snart, och frys in dem du inte sak ha till burgare just idag!







4 kommentarer:

  1. Det där låter supergott. Och tack för att man äntligen får ett handfast råd om i vilken ordning tillbehören ska läggas på (helt rätt att ta det nedifrån)!

    SvaraRadera
  2. Tack, tack! :) Det som ändå är viktigast är att lite majonäs (i detta fall filadelfiaost) kommer i kontakt med ketchupen tycker jag...

    SvaraRadera
  3. Brödet blev bra också med en TESKED salt och inte en matsked. Intressant konsistens - berodde det på vinägern?
    Men hur blir det med en matsked salt???
    A schwester

    SvaraRadera
  4. lite saltare. Ska genast redigera!! tsk, tsk som salamandrarna säger i Salamnderkriget

    SvaraRadera